Followers

Wednesday, December 8, 2010

Cara Tukar Facebook Profile Baru Kepada Profile Asal

foto Cara Tukar Facebook Profile Baru Kepada Profile Lama

Cara Tukar Facebook Profile Baru Kepada Profile Lama

fadhilahmj.blogspot.com - Pada 6 December 2010 lepas, Facebook memperkenalkan Profile Baru kepada pengguna Facebook. New Profile di Facebook tersebut kelihatan agak pelik dan tidak menarik sama sekali. Aku percaya, pasti ramai pengguna Facebook yang sudah bertukar ke Profile Baru ingin menukar semula Profile tersebut kepada Profile Asal yang sudah sebati dengan pengguna Facebook.

Malangnya, Facebook tidak menyatakan cara untuk bertukar kembali kepada Profile Lama tersebut. Dan sudah pasti ramai yang akan kecewa dengan perkara tersebut.

Tapi tunggu dulu!! Janganlah bersedih hati. Walaupun Facebook tidak menyatakan cara untuk menukar kembali New Profile kepada Old Profile tersebut, masih ada cara untuk menukarkannya.

Mudah saja, caranya begini :

1) Klik Account

2) Klik Account Setting

3) Klik Deactivate Account

4) Logout

5) Tunggu Lebih Kurang 10-30 Minit

6) Log In

7) Settle Problem

Baca Selanjutnya......

Wednesday, December 1, 2010

Uwais Al Qarni - Terkenal Di Langit Tak Terkenal Di Bumi

foto Uwais Al Qarni


Uwais Al Qarni: Terkenal Di Langit Tak Terkenal di Bumi

fadhilahmj.blogspot.com - Pada zaman Nabi Muhammad SAW, ada seorang pemuda bermata biru,rambutnya merah, pundaknya lapang panjang, berpenampilan cukup tampan,kulitnya kemerah-merahan, dagunya menempel di dada selalu melihat pada tempat sujudnya, tangan kanannya menumpang pada tangan kirinya, ahli membaca Al Qur’an dan menangis, pakaiannya hanya dua helai sudah kusut yang satu untuk penutup badan dan yang satunya untuk selendangan, tiada orang yang menghiraukan, tak dikenal oleh penduduk bumi akan tetapi sangat terkenal di langit.

Dia, jika bersumpah demi Allah pasti terkabul. Pada hari kiamat nanti ketika semua ahli ibadah dipanggil disuruh masuk surga, dia justru dipanggil agar berhenti dahulu dan disuruh memberi syafa’at, ternyata Allah memberi izin dia untuk memberi syafa’at sejumlah qobilah Robi’ah dan qobilah Mudhor, semua dimasukkan surga tak ada yang ketinggalan karenanya. Dia adalah “Uwais al-Qarni”. Ia tak dikenal banyak orang dan juga miskin, banyak orang suka menertawakan, mengolok-olok, dan menuduhnya sebagai tukang membujuk, tukang mencuri serta berbagai macam umpatan dan penghinaan lainnya.

Seorang fuqoha’ negeri Kuffah, karena ingin duduk dengannya, memberinya hadiah dua helai pakaian, tapi tak berhasil dengan baik, karena hadiah pakaian tadi diterima lalu dikembalikan lagi olehnya seraya berkata : “Aku khawatir, nanti sebagian orang menuduh aku, dari mana kamu dapatkan pakaian itu, kalau tidak dari membujuk pasti dari mencuri”.

Pemuda dari Yaman ini telah lama menjadi yatim, tak punya sanak famili kecuali hanya ibunya yang telah tua renta dan lumpuh. Hanya penglihatan kabur yang masih tersisa. Untuk mencukupi kehidupannya sehari-hari, Uwais bekerja sebagai penggembala kambing. Upah yang diterimanya hanya cukup untuk sekedar menopang kesehariannya bersama Sang ibu, bila ada kelebihan, ia pergunakan untuk membantu tetangganya yang hidup miskin dan serba kekurangan seperti keadaannya. Kesibukannya sebagai penggembala domba dan merawat ibunya yang lumpuh dan buta, tidak mempengaruhi kegigihan ibadahnya, ia tetap melakukan puasa di siang hari dan bermunajat di malam harinya.

Uwais al-Qarni telah memeluk Islam pada masa negeri Yaman mendengar seruan Nabi Muhammad SAW. yang telah mengetuk pintu hati mereka untuk menyembah Allah, Tuhan Yang Maha Esa, yang tak ada sekutu bagi-Nya. Islam mendidik setiap pemeluknya agar berakhlak luhur. Peraturan-peraturan yang terdapat di dalamnya sangat menarik hati
Uwais, sehingga setelah seruan Islam datang di negeri Yaman, ia segera memeluknya, karena selama ini hati Uwais selalu merindukan datangnya kebenaran. Banyak tetangganya yang telah memeluk Islam, pergi ke Madinah untuk mendengarkan ajaran Nabi Muhammad SAW secara langsung. Sekembalinya di Yaman, mereka memperbarui rumah tangga mereka dengan cara kehidupan Islam.

Alangkah sedihnya hati Uwais setiap melihat tetangganya yang baru datang dari Madinah. Mereka itu telah “bertamu dan bertemu” dengan kekasih Allah penghulu para Nabi, sedang ia sendiri belum. Kecintaannya kepada Rasulullah menumbuhkan kerinduan yang kuat untuk bertemu dengan sang kekasih, tapi apalah daya ia tak punya bekal yang
cukup untuk ke Madinah, dan yang lebih ia beratkan adalah sang ibu yang jika ia pergi, tak ada yang merawatnya.

Di ceritakan ketika terjadi perang Uhud Rasulullah SAW mendapat cedera dan giginya patah karena dilempari batu oleh musuh-musuhnya. Kabar ini akhirnya terdengar oleh Uwais. Ia segera memukul giginya dengan batu hingga patah. Hal tersebut dilakukan sebagai bukti kecintaannya kepada beliau SAW, sekalipun ia belum pernah melihatnya. Hari berganti dan musim berlalu, dan kerinduan yang tak terbendung membuat hasrat untuk bertemu tak dapat dipendam lagi. Uwais merenungkan diri dan bertanya dalam hati, kapankah ia dapat menziarahi Nabinya dan memandang wajah beliau dari dekat ? Tapi, bukankah ia mempunyai ibu yang sangat membutuhkan perawatannya dan tak tega ditingalkan sendiri, hatinya selalu gelisah siang dan malam menahan kerinduan untuk berjumpa. Akhirnya, pada suatu hari Uwais mendekati ibunya, mengeluarkan isi hatinya dan memohon izin kepada ibunya agar diperkenankan pergi menziarahi Nabi SAW di Madinah. Sang ibu, walaupun telah uzur, merasa terharu ketika mendengar permohonan anaknya. Beliau memaklumi perasaan Uwais, dan berkata : “Pergilah wahai anakku ! temuilah Nabi di rumahnya. Dan bila telah berjumpa, segeralah engkau kembali pulang”.
Dengan rasa gembira ia berkemas untuk berangkat dan tak lupa menyiapkan keperluan ibunya yang akan ditinggalkan serta berpesan kepada tetangganya agar dapat menemani ibunya selama ia pergi.

Sesudah berpamitan sambil menciumi sang ibu, berangkatlah Uwais menuju Madinah yang berjarak kurang lebih empat ratus kilometer dari Yaman. Medan yang begitu ganas dilaluinya, tak peduli penyamun gurun pasir, bukit yang curam, gurun pasir yang luas yang dapat menyesatkan dan begitu panas di siang hari, serta begitu dingin di malam hari, semuanya dilalui demi bertemu dan dapat memandang sepuas-puasnya paras baginda Nabi SAW yang selama ini dirindukannya. Tibalah Uwais al-Qarni di kota Madinah. Segera ia menuju ke rumah Nabi SAW, diketuknya pintu rumah itu sambil mengucapkan salam. Keluarlah sayyidatina ‘Aisyah r.a., sambil menjawab salam Uwais. Segera saja Uwais menanyakan Nabi yang ingin dijumpainya. Namun ternyata beliau SAW tidak berada di rumah melainkan berada di medan perang. Betapa kecewa hati sang perindu, dari jauh ingin berjumpa tetapi yang dirindukannya tak berada di rumah. Dalam hatinya bergolak perasaan ingin menunggu kedatangan Nabi SAW dari medan perang. Tapi, kapankah beliau pulang ? Sedangkan masih terngiang di telinga pesan ibunya yang sudah tua dan sakit-sakitan itu, agar ia cepat pulang ke Yaman,” Engkau harus lekas pulang”. Karena ketaatan kepada ibunya, pesan ibunya tersebut telah mengalahkan suara hati dan kemauannya untuk menunggu dan berjumpa dengan Nabi SAW. Ia akhirnya dengan terpaksa mohon pamit kepada sayyidatina ‘Aisyah r.a. untuk segera pulang ke negerinya. Dia hanya menitipkan salamnya untuk Nabi SAW dan melangkah pulang dengan
perasaan haru.

Sepulangnya dari perang, Nabi SAW langsung menanyakan tentang kedatangan orang yang mencarinya. Nabi Muhammad SAW menjelaskan bahwa Uwais al-Qarni adalah anak yang taat kepada ibunya. Ia adalah penghuni langit (sangat terkenal di langit). Mendengar perkataan baginda Rosulullah SAW, sayyidatina ‘Aisyah r.a. dan para sahabatnya tertegun. Menurut informasi sayyidatina ‘Aisyah r.a., memang benar ada yang
mencari Nabi SAW dan segera pulang kembali ke Yaman, karena ibunya sudah tua dan sakit-sakitan sehingga ia tidak dapat meninggalkan ibunya terlalu lama. Rosulullah SAW bersabda : “Kalau kalian ingin berjumpa dengan dia (Uwais al-Qarni), perhatikanlah, ia mempunyai tanda putih di tengah-tengah telapak tangannya.” Sesudah itu beliau SAW, memandang kepada sayyidina Ali k.w. dan sayyidina Umar r.a. dan
bersabda : “Suatu ketika, apabila kalian bertemu dengan dia, mintalah do’a dan istighfarnya, dia adalah penghuni langit dan bukan penghuni bumi”.

Tahun terus berjalan, dan tak lama kemudian Nabi SAW wafat, hingga kekhalifahan sayyidina Abu Bakar ash-Shiddiq r.a. telah di estafetkan Khalifah Umar r.a. Suatu ketika, khalifah Umar teringat akan sabda Nabi SAW. tentang Uwais al-Qarni, sang penghuni langit. Beliau segera mengingatkan kepada sayyidina Ali k.w. untuk mencarinya bersama. Sejak itu, setiap ada kafilah yang datang dari Yaman, beliau berdua selalu menanyakan tentang Uwais al-Qorni, apakah ia turut bersama mereka.
Diantara kafilah-kafilah itu ada yang merasa heran, apakah sebenarnya yang terjadi sampai-sampai ia dicari oleh beliau berdua. Rombongan kafilah dari Yaman menuju Syam silih berganti, membawa barang dagangan mereka.

Suatu ketika, Uwais al-Qorni turut bersama rombongan kafilah menuju kota Madinah. Melihat ada rombongan kafilah yang datang dari Yaman, segera khalifah Umar r.a. dan sayyidina Ali k.w. mendatangi mereka dan menanyakan apakah Uwais turut bersama mereka. Rombongan itu mengatakan bahwa ia ada bersama mereka dan sedang menjaga unta-unta mereka di perbatasan kota. Mendengar jawaban itu, beliau berdua bergegas pergi menemui Uwais al-Qorni. Sesampainya di kemah tempat Uwais berada, Khalifah Umar r.a. dan sayyidina Ali k.w. memberi salam. Namun rupanya Uwais sedang melaksanakan sholat. Setelah mengakhiri shalatnya, Uwais menjawab salam kedua tamu agung tersebut sambil bersalaman. Sewaktu berjabatan, Khalifah Umar segera membalikkan tangan Uwais, untuk membuktikan kebenaran tanda putih yang berada ditelapak tangan Uwais, sebagaimana pernah disabdakan oleh baginda Nabi SAW. Memang benar ! Dia penghuni langit. Dan ditanya Uwais oleh kedua tamu tersebut, siapakah nama saudara ? “Abdullah”, jawab Uwais. Mendengar jawaban itu, kedua sahabatpun tertawa dan mengatakan : “Kami juga Abdullah, yakni hamba Allah. Tapi siapakah namamu yang sebenarnya ?” Uwais kemudian berkata: “Nama saya Uwais al-Qorni”. Dalam pembicaraan mereka, diketahuilah bahwa ibu Uwais telah meninggal dunia. Itulah
sebabnya, ia baru dapat turut bersama rombongan kafilah dagang saat itu. Akhirnya, Khalifah Umar dan Ali k.w. memohon agar Uwais berkenan mendo’akan untuk mereka. Uwais enggan dan dia berkata kepada khalifah: “Sayalah yang harus meminta do’a kepada kalian”. Mendengar perkataan Uwais, Khalifah berkata: “Kami datang ke sini untuk mohon do’a dan istighfar dari anda”. Karena desakan kedua sahabat ini, Uwais al-Qorni akhirnya mengangkat kedua tangannya, berdo’a dan membacakan istighfar. Setelah itu Khalifah Umar r.a. berjanji untuk menyumbangkan uang negara dari Baitul Mal kepada Uwais, untuk jaminan hidupnya. Segera saja Uwais menolak dengan halus dengan berkata : “Hamba mohon supaya hari ini saja hamba diketahui orang. Untuk hari-hari selanjutnya, biarlah hamba yang fakir ini tidak diketahui orang lagi”.

Setelah kejadian itu, nama Uwais kembali tenggelam tak terdengar beritanya. Tapi ada seorang lelaki pernah bertemu dan di tolong oleh Uwais , waktu itu kami sedang berada di atas kapal menuju tanah Arab bersama para pedagang, tanpa disangka-sangka angin topan berhembus dengan kencang. Akibatnya hempasan ombak menghantam kapal kami
sehingga air laut masuk ke dalam kapal dan menyebabkan kapal semakin berat. Pada saat itu, kami melihat seorang laki-laki yang mengenakan selimut berbulu di pojok kapal yang kami tumpangi, lalu kami memanggilnya. Lelaki itu keluar dari kapal dan melakukan sholat di atas air. Betapa terkejutnya kami melihat kejadian itu. “Wahai
waliyullah,” Tolonglah kami !” tetapi lelaki itu tidak menoleh. Lalu kami berseru lagi,” Demi Zat yang telah memberimu kekuatan beribadah, tolonglah kami!”Lelaki itu menoleh kepada kami dan berkata: “Apa yang terjadi ?” “Tidakkah engkau melihat bahwa kapal dihembus angin dan dihantam ombak ?”tanya kami. “Dekatkanlah diri kalian pada Allah ! “katanya. “Kami telah melakukannya.” “Keluarlah kalian dari kapal dengan membaca bismillahirrohmaanirrohiim!” Kami pun keluar dari kapal satu persatu dan berkumpul di dekat itu. Pada saat itu jumlah kami lima ratus jiwa lebih. Sungguh ajaib, kami semua tidak tenggelam, sedangkan perahu kami berikut isinya tenggelam ke dasar laut. Lalu orang itu berkata pada kami ,”Tak apalah harta kalian menjadi korban
asalkan kalian semua selamat”. “Demi Allah, kami ingin tahu, siapakah nama Tuan ? “Tanya kami. “Uwais al-Qorni”. Jawabnya dengan singkat. Kemudian kami berkata lagi kepadanya, “Sesungguhnya harta yang ada di kapal tersebut adalah milik orang-orang fakir di Madinah yang dikirim oleh orang Mesir.” “Jika Allah mengembalikan harta kalian. Apakah kalian akan membagi-bagikannya kepada orang-orang fakir di Madinah?”
tanyanya.”Ya,”jawab kami. Orang itu pun melaksanakan sholat dua rakaat di atas air, lalu berdo’a. Setelah Uwais al-Qorni mengucap salam, tiba-tiba kapal itu muncul ke permukaan air, lalu kami menumpanginya dan meneruskan perjalanan. Setibanya di Madinah, kami membagi-bagikan seluruh harta kepada orang-orang fakir di Madinah, tidak satupun yang tertinggal.

Beberapa waktu kemudian, tersiar kabar kalau Uwais al-Qorni telah pulang ke rahmatullah. Anehnya, pada saat dia akan dimandikan tiba-tiba sudah banyak orang yang berebutan untuk memandikannya. Dan ketika dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafani, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafaninya. Demikian pula ketika orang pergi hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada
orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan dibawa menuju ke pekuburan, luar biasa banyaknya orang yang berebutan untuk mengusungnya. Dan Syeikh Abdullah bin Salamah menjelaskan, “ketika aku ikut mengurusi jenazahnya hingga aku pulang dari mengantarkan jenazahnya, lalu aku bermaksud untuk kembali ke tempat
penguburannya guna memberi tanda pada kuburannya, akan tetapi sudah tak terlihat ada bekas kuburannya. (Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qorni pada masa pemerintahan sayyidina Umar r.a.)

Meninggalnya Uwais al-Qorni telah menggemparkan masyarakat kota Yaman. Banyak terjadi hal-hal yang amat mengherankan. Sedemikian banyaknya orang yang tak dikenal berdatangan untuk mengurus jenazah dan pemakamannya, padahal Uwais adalah seorang fakir yang tak dihiraukan orang. Sejak ia dimandikan sampai ketika jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ selalu ada orang-orang yang telah siap melaksanakannya terlebih dahulu. Penduduk kota Yaman tercengang. Mereka saling bertanya-tanya : “Siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qorni ? Bukankah Uwais yang kita kenal, hanyalah seorang fakir yang tak memiliki apa-apa, yang kerjanya hanyalah sebagai penggembala domba dan unta ? Tapi, ketika hari wafatmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yaman dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenal. Mereka datang dalam jumlah sedemikian banyaknya. Agaknya mereka adalah para malaikat yang di turunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan pemakamannya. Baru saat itulah penduduk Yaman mengetahuinya siapa “Uwais al-Qorni” ternyata ia tak terkenal di bumi tapi terkenal di langit.


Baca Selanjutnya......

Sunday, November 14, 2010

Hargailah Orang Yang Kita Sayang




Hargailah Orang Yang Kita Sayang Selagi Hayat Dikandung Badan.

Baca Selanjutnya......

Tuesday, October 26, 2010

Once - Matilah Kau (Download Mp3 & Lirik)

foto Once - Matilah Kau (Download Mp3 & Lirik)


Once - Matilah Kau (Download Mp3 & Lirik)

fadhilahmj.blogspot.com - [ Once - Matilah Kau ]Siapa tak kenal dengan vokalis Dewa 19 ni, Once Mekel. Sebelum ini beliau sudah beberapa kali mengeluarkan single hits seperti Dealova. Kali ini beliau mengeluarkan lagi single terbaru berjudul "Matilah Kau"

Jadi, kita layan!!

Lirik Lagu : Once - Matilah Kau

Mawar merah yang ku cium
Ternyata menusuk dan beracun
Wanginya menenangkan hatiku
Membuatku tak karuan

[*]
Sehari tak bertemu dengannya
Serasa hampa dalam hatiku
Ku mabuk cinta yang tak terbaca
Oleh naluriku

Dia sama sekali tak cintai diriku
Dia hanya memanfaatkan diriku

[**]
Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan

Matilah kau bersama cintaku
Banyak benar berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia
Berharaplah

Ku berlutut kakinya
Ku berikan hatiku untuknya
Ku telan semua luka-luka
Ku tak punya perisai lagi

Back to [*][**]

Matilah kau bersama cintaku
Banyak benar berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia

Once - Matilah Kau

Download Mp3 Once - Matilah Kau via 4Shared


Baca Selanjutnya......

Sunday, September 26, 2010

Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran (Download Mp3 & Lirik)

foto Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran

Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran (Download Mp3 dan Lirik)

fadhilahmj.blogspot.com - Lagu baru "Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran" memang sedap untuk didengar.

Banyak mesej yang disampaikan melalui lirik lagu ini. apapun, selamat mendengar!


Lirik Lagu - Sohaimi Mior Hassan - Kalau Berpacaran

(Sohaimi Mior Hassan)
Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
Menjaga susila ibu bapa adik abang
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencoba aksi terlarang

(Korus)
Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman

(Ana Raffali)
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihku disambar buaya

(ulang Korus)

(Altimet)
Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga ha ha ha
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah

(Ulang Korus)

Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
bertambah sayang (nanti konfirm dapat)
Biar malu-malu (jangan malu-malu)
biar segan-segan (jangan segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman (hahahaha)



Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran

DOWNLOAD MP3 VIA 4SHARED

Baca Selanjutnya......

Friday, September 3, 2010

M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya

foto M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya


M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya (Download Mp3 & Lirik)

fadhilahmj.blogspot.com - M.Nasir berduet dengan Salih Yaacob menerusi lagu raya terbaru yang berjudul "Pening Raya".

Siapa tak kenal dengan hasil karya M.Nasir dalam mencipta lagu. Setiap lagu yang diciptanya pasti akan menggegar.

Apabila berduet pula dengan Salih Yaacob yang terkenal dengan celoteh lucunya, sudah pasti ianya akan menjadi tarikan dalam lagu ini.

Apapun, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon Maaf Zahir & Batin.

Jadi apa ditunggu lagi, segeralah dengarkan lagu ini, 'M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya'


Lirik Lagu - M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya

Salih : Eh Nasir tolong aku

M.Nasir : Tolong apa?
Salih : La Marilah tolong aku kejap..
Aku pening lah

M.Nasir : Pening?

Salih : Kau Boleh tolong tak?

M.Nasir : Apa yang kau nak?

Salih : Apa dia? Tak dengar..

M.Nasir : Eh Salih apa yang kau fikirkan
Kau macam orang tak keruan
Mahluk mana yang terlepas
Kacau kau di pagi Raya?
Tak mungkin semalam kau mimpi
Dipatuk ular lagi....

Salih : Hai Nasir ku tak mimpi apa
Cuma bila sampai Hari Raya
Hai pening aku runsing
Menghadapi semua
Kocek tak penuh betul-betul
Banyak ubi keledek
Biar aku cangkul

M.Nasir : Aku pohon kau terima
Hari ini Hari Raya
Bukan mesti
banyak belanja
Kita sederhana saja
Jangan pening, jangan runsing
Jangan
pening (x3)

Salih : Macam mana ku tak pening
Hutang yang dulu masih lagi ada duduk keliling
Sedang menjeling
Mana kuih, mana baju
Mana langsir dan pinggan mangkuk
Dan juga kereta baru
Kantoi Aku

M.Nasir : Mana dulu didulukan
Yang mudah dipermudahkan
Baru semua berkenan

Salih : Kalau begitu carannya baru aku terima

Nasir & Salih : Semuanya dah sedia

Salih : Tiba sudah Hari Raya
Mari kita bergembira

M.Nasir & Salih : Jangan pening
Taknak pening
Buat pe pening
Usah pening
Pening (x2)
Jangan pening
Pening (x3)


M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya

DOWNLOAD VIA 4SHARED


Youtube - M.Nasir & Salih Yaacob - Pening Raya



Baca Selanjutnya......

Wednesday, August 25, 2010

Video Lukisan Tangan



Power Beb!!!

Baca Selanjutnya......

Tuesday, August 24, 2010

Bayar Zakat Fitrah


fadhilahmj.blogspot.com - minggu lepas aku bersama hubby pergi berbelanja barang rumah di Tesco Bandar Seri Alam, Masai. dah banyak barang masak memasak aku di rumah yang dah nak habis. jadi nak tak nak terpaksa juga lah pergi barang keperluan rumah. kalau tak, nak makan apa masa sahur dan berbuka nanti.

dah lah hubby aku ni tak suka makan luar. nak juga aku yang masak. masa bujang dulu selalu je dia makan luar. lepas dah kawin ni, minum air kat kedai pun dah tak nak. semua nak aku yang buatkan untuk dia. manja sangat dia kat aku ni.. hihihi..

aku pun bila dah hubby suka makan apa aje yang aku buat, lagilah semangat aku nak masakkan untuk dia. lagipun dia tak cerewet, cuma sambal belacan je lah yang dia tak bagi aku buat lagi. darah tinggi dia naik bila makan sambal belacan. Doktor pun dah pesan kat aku supaya jangan makan sambal belacan lagi. tak baik untuk kesihatan katanya.


aku pergi Tesco hari tu dah tengah2 malam. kul 11.30 malam rasanya. siap-siap belanja dah nak kul 12 tgh malam. hubby aku pula cakap nak bayar zakat fitrah. dia cakap ni lah kali pertama dalam hidup dia bayar zakat sebab sebelum ni papa dia yang bayarkan untuk dia. jadi masa nak bayar barang tu, dia pergi bayar zakat kat amil disitu. hubby aku cakap, amil tu Imam Besar Masai dan juga bekas guru agamanya waktu di Sekolah Agama As-Syakirin Masai. Husin Bin Mohd Nor namanya.

masa on the way balik rumah, hubby aku happy sangat. tersenyum bayar zakat fitrah agaknya. hihi..
**untuk makluman, kadar bayaran zakat fitrah untuk negeri Johor tahun 2010 ni adalah RM7.50 untuk seorang.

Baca Selanjutnya......

Monday, July 19, 2010

Radja - Maaf (Download Mp3 & Lirik)

foto Radja - Maaf

Radja - Maaf (Download Mp3 & Lirik)

fadhilahmj.blogspot.com - Radja - Band yang cukup terkenal dengan lagu 'Jujur' kini mengeluarkan single terbaru yang mantap dan judulnya, 'Maaf'.

Jadi apa ditunggu lagi, segeralah dengarkan lagu ini, 'Radja - Maaf'


Lirik Lagu - Radja - Maaf

Bila aku salah
Tolong maafkanlah
Ku tak ingin membuat
Kau menangis

Aku tahu kau marah
Aku tahu kau luka
Tapi jangan paksa
‘tuk berpisah

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah
Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Aku tahu kau marah
Aku tahu kau luka
Tapi jangan paksa
‘tuk berpisah

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku


Radja - Maaf

DOWNLOAD - Radja - Maaf - VIA 4SHARED

Baca Selanjutnya......

Tuesday, July 6, 2010

Seventeen - Jaga Selalu Hatimu (Download Mp3 & Lirik)

foto Seventeen - Jaga Selalu Hatimu (Download Mp3 & Lirik)

Seventeen - Jaga Selalu Hatimu (Download Mp3 & Lirik)

fadhilahmj.blogspot.com - Seventeen - Band yang cukup terkenal dengan lagu 'Selalu Mengalah' kini mengeluarkan single terbaru yang tak kalah hebatnya, 'Jaga Selalu Hatimu'.

Ternyata lagu ini cukup enak didengar. jadi apa ditunggu lagi, segeralah dengarkan lagu ini, 'Seventeen - Jaga Selalu Hatimu'

Lirik Lagu - Seventeen - Jaga Selalu Hatimu

kau jaga selalu hatimu
saat jauh dariku tunggu aku kembali
mencintaimu aku tenang
memilikimu aku ada
di setiap engkau membuka mata

merindukanmu selalu ku rasakan
selalu memelukmu penuh cinta
itu yang selalu aku inginkan

kau mampu membuatku tersenyum
dan kau bisa membuat nafasku lebih berarti

reff:
kau jaga selalu hatimu
saat jauh dariku tunggu aku kembali
ku mencintaimu selalu
menyayangimu sampai akhir menutup mata

kau mampu membuatku tersenyum
dan kau bisa membuat nafasku lebih berarti

repeat reff [2x]

kau, kau jaga selalu hatimu


DOWNLOAD Seventeen - Jaga Selalu Hatimu - VIA MEDIAFIRE

Baca Selanjutnya......

Black - Sofea Jane (Download Mp3 & Lirik)

foto Black - Sofea Jane

Black - Sofea Jane (HQ, CD RIP, CLEAN, ORIGINAL VERSION)

Lirik Sofea Jane – Black (Mentor)

Kau ibarat permata di dalam hiasan kaca
Yang tak bisa disentuh
Namun hanya boleh dipandang
Ingin sekali ku sentuh
Ingin jua ku memiliki

Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti

Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri

Chorus

Seandai kau tahu
Apa yang ku mahu
Mahukah dirimu ‘tuk mendekatiku
Dan aku tak bisa memaksa dirimu
Walau dalam tidur
Ku kan menantimu hingga akhir nanti

Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti

Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri

Ulang Chorus 2X


Download Mp3 - Black - Sofea Jane

Baca Selanjutnya......

Monday, June 28, 2010

Isteri Derhaka

foto Isteri Derhaka

Assalamualaikum.
semoga cita dibawah ada manfaatnya..

fadhilahmj.blogspot.com - Akhirnya setelah dua tahun menghilang diri, Normah kembali ke rumahnya. Seperti dahulu, dia masih cantik bergaya. Lenggoknya masih gemalai, pinggang masih ramping, gincu masih merah dan mekap masih tebal. Jika berselisih, aroma pewanginya masih kuat menusuk hidung.

Namun bezanya, Normah kelihatan tidak begitu ceria. Zahirnya dia begitu anggun tapi wajahnya terlukis warna yang muram dan lesu. Tutur katanya perlahan dan tidak bermaya seperti orang keresahan.

"Kenapa awak balik? Pergilah ikut jantan. Awak tak ada pun saya boleh jaga anak-anak kita ni!!" jerkah suaminya, Halim sebaik melihat Normah pulang dengan menjinjing sebuah beg besar.

Normah tidak menjawab kerana dia tahu, itu memang salahnya. Dia Cuma berdiri di pintu dan menundukkan muka. Halim sebaliknya terus membelasah isterinya itu dengan kata-kata keras. Sudah lama geram itu menggelodak di hati, lalu inilah masa untuk melepaskannya.

Normah masih terpaku di muka pintu. Dikesat air mata yang bergenang. Tiada sepatah perkataan pun di balasnya kata-kata Halim itu kerana hajatnya pulang bukanlah untuk bertengkar. Hasratnya Cuma satu, untuk pulang ke pangkuan suami dan anak-anak.

Jika diikutkan hati memang hendak dihalaunya Normah, tapi disebabkan anak-anak, Halim menahan juga kemarahannya. Dibiarkan Normah masuk ke rumah yang telah lebih dua tahun ditinggalkannya itu.

Bagi Halim, kepulangan Normah tidak membawa apa-apa erti lagi dalam hidupnya. Malah ia cuma memulakan semula kekalutan yang sudah dirungkaikannya, mengeruhkan hidup yang mula jernih dan memarakkan semula api yang telah dipadamkan.

Dua tahun dahulu, Normah meninggalkan Halim dan dua anaknya, Iffa, 5, dan Aina, 2.Yang ditinggalkan hanyalah sekeping nota menyatakan yang dia ingin hidup bersama kekasihnya.

" Saya rasa kita dah tak ada persefahaman lagi. Saya mahu hidup bahagia dengannya" demikian antara lain nota yang ditinggalkannya untuk Halim.

Kesalnya dia dengan tindakan Normah tidak terkata. Halim akui sejak akhir-akhir ini Normah sudah berubah. Kalau dulu layanannya begitu baik, sekarang mula dingin. Pantang silap sedikit, mulalah naik angin. Kata-katanya pula, selalu saja diiringi sindiran. Sudahlah begitu, sering pula Normah meminta barang-barang mewah di luar kemampuan Halim. Itulah yang menghairankan Halim.

Lama-kelamaan, Halim terhidu pula berita Normah menjalin hubungan sulit dengan lelaki berada. Dia ada bertanya tentang hal itu, namun Normah pantas menafikannya. Walaupun Halim menekannya dengan cerita dan bukti-bukti, tapi Normah tetap tidak menidakkannya. Malah dituduh pula suaminya cemburu buta.

Nah, sekarang terbukti sudah kebimbangannya itu. Tapi apa yang boleh dilakukan, nasi sudah menjadi bubur.

Sejak Normah meninggalkannya, hidup Halim tidak terurus. Terpaksalah dia membesarkan anaknya itu sendirian. Dialah ibu dialah bapa. Dengan gajinya sebagai penyelia kilang yang tidak seberapa dan menyewa pula di sebuah rumah di pinggir Kuala Lumpur, tentulah sukar untuk dia menguruskan hidup.

Kalau kanak-kanak lain selalu bertukar pakaian, anak-anaknya dengan baju dua tiga pasang itulah.
Makan yang mewah jauh sekali, kecuali apabila dia mendapat gaji.

Rutin hidupnya, awal pagi menghantar anak-anaknya ke rumah ibunya dan malam menjemput mereka pulang. Dialah yang memasak dan mengemas rumah. Kadangkala adik perempuannya turut membantu menguruskan keluarganya.

Memang hidpnya sukar, tapi Halim belum tergerak untuk berkahwin lagi. Baginya, biar susah macam mana pun, semua halangan itu akan dirempuhinya. Tambahan pula Normah masih tidak diceraikan.

Halim juga mahu membuktikan kepada Normah bahawa tanpa wnita itu, dia boleh menguruskan keluarga. Dan juga, kalau kemewahan yang menyebabkan Normah meninggalkannya, Halim ingin buktikan bahawa tanpa wang yang banyak sekalipun dia boleh hidup bahagia.

Ternyata tanpa Normah, Halim mampu membesarkan anak-anaknya seperti ibu bapa lain. Iffa dan Aina juga kian lama kian melupakan ibu mereka. Malah melihat gambar pun mereka benci.

Bukan Halim yang menghasut tapi kerana Normah sendiri yang bengis terhadap anak-anak.

Kerana itulah, kepulangan Normah membangkitkan semula kemarahan Halim. Tambahan pula Halim mendapati ada sesuatu yang tidak kena dengan perut Normah. Ia membuncit seperti sedang hamil. Bagaimanapun dia tidak mahu bertanya kepada wanita itu.

"Tempat awak di sana!" kata Halim menunjukkan Normah ke arah sebuah bilik kecil. Di dalamnya ada sebuah tilam bujang yang kusam. Bertompok sana, bertompok sini.

"Nak alas, cari sendiri," kata Halim, lalu menyindir "itupun kalau awak ingat kat mana nak cari...." Normah ditinggalkan sendirian.

Malam itu, Normah tidur seorang diri dalam bilik sempit dan penuh barang-barang. Sementara Halim tidur bersama dua anaknya di bilik lain. Bila anak-anaknya pulang, Normah cuba membelai mereka tapi Iffa dan Aina segera menjauhkan diri. Dipujuk dengan bermacam-macam cara pun tidak berkesan. Terpaksalah Normah membawa diri ke dalam bilik dan menangis teresak-esak.

Begitulah keadaan mereka setiap hari. Normah menjadi orang asing di dalam rumahnya sendiri sementara Halim meneruskan hidup seperti biasa. Mereka tidur berasingan dan setiap pagi, anak-anak dihantar ke rumah ibunya tidak jauh dari situ.

Ternyata telahan Halim tepat. Dari sehari ke sehari dilihatnya perut Normah semakin membusung. Lain macam bulatnya. Setelah didesak dan dijerkah berkali-kali, Normah terpaksa mengaku dirinya berbadan dua.

"Aku dah agak. Patutlah awak balik...nak suruh aku jadi bapak pada budak tu, kan? Nak jadikan aku pak sanggup?" Halim melepaskan paku buah keras.

"Bukan macam tu bang, saya..." tapi belum pun sempat Normah menghabiskan cakap, Halim memintas " Saya apa?! Saya tak buat benda tak senonoh tu? Budak tu anak aku? Tolong sikit....bila masa aku sentuh badan kamu tu? Hah?"

Bagi menutup malu, Normah memakan makanan yang tajam, pedas dan berasid untuk menggugurkan kandungannya, tetapi gagal. Perutnya terus-menerus membesar.

Gagal cara itu, dia pergi ke klinik swasta pula. Bagaimanapun doctor tidak mengizinkan kerana risikonya terlalu tinggi. Kata doktor, kandungannya sudah besar dan jika digugurkan, ia boleh mengundang maut.

Semakin hari jiwa Normah semakin tertekan. Perut kian memboyot sedangkan anak dan suami pula tidak menghiraukan kehadirannya. Dia menjadi melukut di tepi gantang dalam rumah sendiri. Suami menjauhkan diri bila hendak mengadu dan anak pula tidak menganggapnya ibu untuk mereka bermanja.

Tidak ada jalan lain, Normah meminta Halim menghantarkan dia ke rumah ibunya. Tentu saja Halim
tidak membangkang. Memang itu yang dia mahukan. Namun sambutan ibu bapanya juga mengecewakan.

"Dua tahun kamu tinggalkan suami dan anak, tiba-tiba baru dua bulan balik perut kamu dah besar macam ni. Huh...memang patut pun Halim buat macam ni. Kamu derhaka pada dia!" kata bapa Normah, Haji Shafie bila mendapati anaknya itu hamil.

Dari sehari ke sehari tekanan perasaannya tambah menebal. Ia kian merundung bila tumbuh pula cacar di badannya. Dari kecil ia membesar, dan dari sebiji-sebiji ia merata memenuhi badan. Di dalam cacar itu, menguning nanah busuk dan jelik baunya. Pada waktu yang sama, Normah mengidap darah tinggi pula.

Tekanan perasaan yang melampau itu menyebabkan Normah dibawa oleh ibu bapanya berjumpa dengan pakar jiwa. Bermacam-macam ubat dan rawatan diberikan tapi ternyata begitu sukar untuk dia dipulihkan.

Disebabkan badannya terlalu lemah, doktor mencadangkan supaya Normah bersalin melalui cara
pembedahan apabila usia kandungannya mencecah tujuh bulan lebih sedikit.

Pada waktu yang ditetapkan, Normah dimasukkan ke wad. Seminggu sebelum dibedah, dia mula meracau-racau dan meraung. Bermacam-macam dijeritkannya tanpa hujung pangkal. Dimaki hamunnya emak dan ayah seta jururawat yang datang. Kemudian Normah menangis pula hendak
balik dan melihat anak-anak.

Dalam keadaan yang kritikal itulah ayahnya, Pak Cik Shafie menelefon saya dan menceritakan keadaan anaknya itu secara ringkas.

" Pak cik tak mahu nak salahkan sesiapa. Dua-dua ada buat silap. Tapi sekarang ni pak cik minta ustaz usahakanlah ubat anak pak cik tu," katanya. Daripada suaranya itu saya tahu dia sedang menahan sebak.

" Saya di Sarawak sekarang ni pak cik. Dua hari lagi saya balik. Tapi buat sementara ni, usahakan baca Yasin dulu. Bila saya balik nanti, saya terus ke sana," jawab saya.

Sekembalinya ke Semenanjung saya terus menziarahi Normah. Keadaannya sama seperti yang diceritakan oleh bapanya.Mengerang kesakitan, meracau, meronta-ronta, dan bercakap tidak keruan. Keadannya ketika itu memang menyedihkan kerana dalam keadaan perut memboyot dia meraung seperti hilang akal.

Namun timbul pertanyaan di fikiran saya selepas dibacakan Yasin, keadaan Normah bertambah buruk. Keadaanya ibarat mencurah minyak ke api, makin disiram makin besar maraknya. Ibu bapa dan adik beradik Normah menangis milihat keadaan dirinya.

"Pak cik mana suami dengan anak-anaknya?" saya bertanya bila melihat suami dan anak-anak Normah tidak menziarahinya.

" Itulah yang saya nak cakap pada ustaz. Saya dah pujuk, rayu dia datanglah tengok anak saya ni. Kata saya, walau besar mana pun dosa anak saya, kalau dia menderhaka sekalipun, tapi dalam keadaan macam ni bukankah elok kalau dia di ampunkan? Tapi dia tak mau. Jengah pun tidak," kata Haji Shafie kesal.

"Dia marah lagi agaknya," saya menyambung. "Saya tau... kalau jadi pada kita pun kita marah. Saya
bukanlah nak salahkan dia, tapi yang sudak tu sudahlah. Anak saya pun bersalah, saya mengaku,"
tambah Haji Shafie.

"Kalau macam tu," tambah saya," bawa saya jumpa menantu pak cik tu. Insya-Allah kita sama-sama pujuk dia."

Seperti yang dipersetujui, beberapa hari kemudian saya dibawa oleh Haji Shafie berjumpa dengan
menantunya itu.

"Yang sudah tu sudahlah Lim, ampunkanlah dia. Normah tengah tenat tu," Haji Shafie merayu.

" Dua tahun dia tinggalkan kami anak beranak. Balik-balik, mengandung...suami mana yang tak marah, ayah ?. Mana saya nak letak muka saya ni ? Dayus, pucuk layu , tak ada punai, tak tau jaga bini, macam-macam lagi orang hina saya...' tambah Halim melepaskan segala yang terbuku di hati. Bermacam-macam lagi di rungutkan hingga tidak sanggup kami mendengarnya.

" Ayah faham perasaan kau. Ayah tau Normah yang salah, derhaka pada kau , tapi dia tengah tenat
sekarang ni," Haji Shafie merayu lagi , Halim tidak menjawab sepatah pun . Nafasnya saja yang turun naik manakala muka merah padam menahan marah.

Bila keberangan nya semakin reda saya menasihatkan Halim supaya melupakan perkara yang telah berlalu itu. "Mengampunkan orang lain lebih baik daripada membalas dendam . Isteri awak menderita sekarang ini pun sebab dia sudah sedar dengan kesalahan dia, jadi eloklah awak maafkan," kata saya.

Lalu saya ...hadis dan firman Allah berkaitan ...Ternyata Halim sudah berpatah arang berkerat rotan " Saya tak akan jenguk dan saya tak akan ampunkan dia. Isteri durhaka ! " katanya.

Sampailah hari Normah di bedah , Halim langsung tidak menjengukkan mukanya. Iffa dan Aina juga di larang daripada menjengah ibu mereka.

Bagaimanapun , di sebabkan keadaan Normah yang tenat, makan minum tidak menentu , bayi yang di lahirkannya meninggal dunia beberapa hari kemudian. Normah pula sejak sedar daripada pembedahan semakin teruk jadinya.

Setiap hari, terutamanya tengah malam dan senja dia akan meracau. Yang mengibkan , racauannya kini mendedahkan segala pelakuan jelik yang di lakukannya selama meninggalkan Halim dan anak-anak.

Antaranya, Normah menceritakan yang dia telah mengikut lelaki hingga ke Siam dan kemudian hidup
seperti suami isteri. Selepas berpisah dengan lelaki itu, dia bersekedudukan pula dengan lelaki lain. Tidak kurang dengan tiga lelaki telah dia berzina.

"Abang..ampunkanlah saya. Saya derhaka, saya jahat, saya malukan abang...maafkanlah saya..."dia terus menangis dan meratap. Setiap hari bermacam-macam rahsia di dedahkannya; tentang tempat-tempat maksiat yang pernah dia pergi bersama teman lelaki, kawan-kawan lain yang sama saja perangai dengannya juga kekecewaannya bila di permainkan lelaki-lelaki terbabit.

"Abang, Iffa, Aina...marilah tengok emak . Emak tak jahat lagi,. Emak nak jadi baik. Emak nak jadi lawa, pandai, suka masak, kita pergi sungai..." ratapnya lagi bercampur dengan kata-kata yang melalut.

Tidak dapat hendak di gambarkan bagaimana malunya Haji Shafie dan isterinya setiap kali Normah
menelanjangkan keburukannya sendiri. Berbagai-bagai cara mereka lakukan supaya Normah berhenti meracau seperti menutup mulut, memujuknya diam dan kadangkala turut sama bercakap supaya orang-orang di sekeliling tidak mendengar , tetapi usaha itu tidak berhasil.

Setelah hampir sebulan Normah mendedahkan kecurangannya, keadaan wanita itu bertambah parah
Tekanan darahnya menurun dan kerap tidak sedarkan diri. Badannya yang kurus makin melidi kerana Normah tidak mahu menjamah makanan . Yang di lakukan sepanjang hari hanyalah menangis dan meminta ampun kepada Halim. Setelah itu dia kembali terkulai tidak sedarkan diri.

Haji Shafie sekali lagi menemui saya.

"Ustaz pujuklah menantu saya tu. Mintalah dia datang jenguk Normah dan ampunkan lah kesalahan dia. Memang anak saya bersalah , tapi dalam keadaan sekarang , Cuma keampunan suami saja yang boleh selamatkan dia," kata haji Shafie. Isterinya sejak tadi saya tengok tiada berhenti-henti mengesat air mata .

" Kalau begitu, mari kita pergi jumpa Halim," kata saya.

Puas kami memujuknya . Alhamdulillah, setelah berbagai-bagai alas an di beri, akhirnya Halim
bersetuju. Bagaimanapun saya lihat dia seperti terpaksa saja. Langkahnya berat dan nampak kurang
ikhlas.

" Sudahlah Lim, lupakan yang lepas-lepas. Buangkan dendam, gantikan dengan kemaafan. Insya-Allah, semua pihak akan dapat keberkatanNya," kata saya semasa Halim hendak memasuki kereta. Dia cuma tersenyum tawar.

Demi terpandang saja Halim datang menjenguk, Normah dengan suara yang amat lemah memohon maaf kepada suaminya itu.

" Sa..sa..ya der...haa..ka pada abaaaang.." katanya antara dengar dengan tidak. Sambil air mata jatuh berlinangan , dia mengangkat tangannya untuk meminta maaf, tapi terlalu sukar. Ibunya cepat-cepat membantu.

" Yalah..."jawab Halim perlahan lantas menyambut tangan Normah. Reaksinya masih tawar. Dia belum benar-benar ikhlas.

Petang itu kami bersama-sama membacakan surah Yasin dan ayat-ayat suci al-Quran untuk Normah yang kelihatan semakin teruk. Bagaimana pun bila Normah meminta ampun sekali lagi, saya lihat Halim semakin ikhlas menyambutnya. Saya tersenyum. Mungkin hatinya sudah sejuk melihat penderitaan Normah.

Lebih kurang pukul 5.00 petang saya meminta diri kerana ada urusan penting. Sebelum pulang saya
berpesan; " Lim, sekarang ni awak saja yang boleh selamatkan Normah. Dia harapkan sangat keampunan daripada awak. Selepas itu, serahkan kepada Allah. Kalau sembuh, alhamdulillah, kalau tidak biarlah dia pergi dengan aman ".

" Terima kasih ustaz," balas Halim.

Seminggu kemudian Halim datang ke rumah saya dan memaklumkan bahawa Normah telah meninggal dunia . Bagaimanapun , dia membawa juga kisah yang menginsafkan mengenai pemergian Normah.

"Ustaz," Halim memulakan ceritanya, " malam tu Cuma tinggal saya dan anak-anak saja duduk di tepi Normah. Ibu dan bapa dia ke kantin untuk makan. Bila saya bacakan Yasin , saya tengok air mata arwah mengalir setitik demi setitik. Saya tau dia benar-benar insaf dengan kesalahannya dulu, curang pada saya, derhaka pada suami, tinggalkan anak-anak.

' Sampai di ayat salamun qaulam mirrabir rahim, saya ulang tiga kali. Setelah habis, saya usap dahi arwah. Saya lakukannya dengan ikhlas sebab tidak sampai hati tengok hati dia menderita.

" Setelah menciumnya tiga kali tiba-tiba dia nazak. Nafasnya di tarik dalam-dalam tapi nampak susah sangat. Sekejap kemudian nafasnya laju, tapi lepas itu lambat betul. Saya cemas. Dah dekat ke ?

" Tiba-tiba Aina menangis . Entah apa yang di gaduhkan dengan kakaknya saya pun tak tau . Kuat betul dia menangis sampai saya tak sanggup nak dengar.

" Berbelah bagi juga sama ada antara anak dan isteri yang tengah sakit, tapi bila fikirkan tangisan budak itu mengganggu pesakit lain, saya terus ambil Aina dan pujuk dia. Susah pula nak pujuk dia hari tu sampai terpaksa dukung dan bawa ke luar wad."

" Namun bila kembali ke wad, saya dapati Normah dah tidak bernafas lagi.

" Luka memang berdarah lagi, ustaz, tapi bila dia meninggal tanpa ada sesiapapun di sebelahnya, menitis juga air mata saya. Yalah, kalau orang lain pergi dengan baik, ada orang tolong bisikan syahadah, bacakan Yasin, dia pula pergi macam tu. Agaknya itulah balasan untuk isteri yang derhaka '.


Baca Selanjutnya......

Tuesday, June 22, 2010

Perlukah Isteri Tetap Bekerja?

foto Perlukah Isteri Tetap Bekerja?

fadhilahmj.blogspot.com - Kebanyakan lelaki tidak mengizinkan isterinya bekerja bila telah berkahwin. Para suami ingin isterinya mengurus rumah tangga dan anak-anak. Sebenarnya apakah alasan yang menyebabkan para suami tak mengizinkan isteri bekerja ? Alasan sebenarnya juga tidak dapat diketahui dengan pasti bahkan para suami pun tidak mengetahui alasan yang menyebabkan mereka melarang isterinya bekerja.

Alasan yang pasti adalah kaum lelaki tidak ingin harga dirinya jatuh apabila membiarkan isterinya turut mencari nafkah juga. Orang lain pasti akan melabelkan dirinya tidak mampu membiayai keluarganya sehingga meminta isteri untuk turut bekerja.

Isteri yang bekerja juga kadangkala menyusahkan seorang suami. Apalagi bila pendapatan isteri lebih besar dari suami. Pada masa itu mungkin tanpa disedari, sang istri kurang menghargai suaminya bahkan di depan anak-anak. Contohnya: Ahmad yang akan akan menyambut hari jadi yang ke 5, meminta dibelikan kereta mainan remote control sebagai hadiah hari jadinya, tetapi kerana pendapatan suami terbatas ia mengatakan pada anaknya agar ditukar dengan mainan lain. Tapi kerana dia masih kecil seringkali egonya lebih tinggi dan mula menangis. Ibu yang tidak sampai hati melihat anaknya menangis, mengabulkan permintaan anaknya tersebut dan membayarnya dengan gajinya.

Sudah tentu suami merasakan dirinya direndahkan di hadapan anak-anak. Mungkin pada isteri perkara tersebut tidak menjadi masalah, dan dia merasa tidak menghina suaminya. Maka mulalah timbul konflik diantara mereka.

Seorang suami sangatlah memerlukan penghargaan akan kemampuannya sebagai tulang belakang keluarga. Ia melihat bapanya sebagai contoh orang yang berjaya menyara keluarga. Seorang suami juga khawatir bila isteri bekerja, ia harus membantu tugasan di rumah dan ia berfikir isterinya sedang mencari kebebasan di luar rumah. Ia mungkin tidak akan menemukan baju atau seluar yang bersih kerana isteri tidak sempat mencucinya. Ia khawatir apabila anak-anak tidak terurus lagi. Ia takut isterinya tidak akan memiliki masa lagi buat mereka berdua.

Bila kebetulan tidak memiliki pembantu rumah tangga, banyak masalah yang akan muncul. Ketika pulang kerja, sudah ada banyak kerja rumah yang harus segera dilakukan. mencuci, memasak, gosok baju, dan lain-lain. Belum lagi tekanan kerja di pejabat. Di rumah anda tahu apa yang harus dilakukan untuk keluarga sedangkan di pejabat anda akan diberitahu apa yang harus dibuat untuk syarikat yang tidak ada kaitannya dengan anda. Anda beralih dari seorang yang menguruskan rumah anda sendiri kepada kedudukan yang lebih rendah iaitu bekerja dengan orang lain.

Lelaki memang ingin memiliki dan pencemburu. Hal ini menunjukkan bahawa mereka menyintai isterinya dan tak ingin kehilangan. Dan suami ingin isterinya tetap menjadi manusia yang feminin dan lembut dalam kehidupan rumah tangga.

Sebagai isteri haruslah berbangga kerana suami menyintainya dan menginginkannya mengurus rumah tangga. Tidak perlu menyesal kerana tidak bekerja setelah dengan tahap kelulusan yang tinggi dalam pendidikan. Menjadi ibu rumah tangga juga merupakan suatu pekerjaan yang mulia. Anda boleh menggunakan pengetahuan yang diperoleh untuk mendidik anak dengan lebih baik


Baca Selanjutnya......

Monday, June 21, 2010

Rahsia Perniagaan Orang Cina

foto Rahsia Perniagaan Orang Cina

fadhilahmj.blogspot.com - Banyak peniaga gagal kerana bersikap hangat-hangat tahi ayam dan sekadar suka mengikut orang. Apabila orang lain berniaga, maka dia pun hendak berniaga. Berniaga tidak boleh pakai ikut-ikut dan dilakukan sekadar suka-suka sahaja. Berniaga boleh dijadikan sebagai hobi tetapi bukan bagi mengisi masa lapang. Lebih-lebih lagi sebagai permainan bagi menyeronokkan hati semata-mata. Perniagaan adalah bidang yang serius yang menuntut sepenuh perhatian, tenaga, komitmen, masa dan pengorbanan yang tidak sedikit. Ia juga satu bentuk perjuangan yang menentukan hidup matinya seseorang peniaga. Perniagaan ibarat maruah diri yang dipertahankan. Tidak ada orang suka gagal. Hanya orang yang pernah gagal dalam perniagaan yang dapat merasakan erti kegagalan yang sebenar. Rasa malu, tertekan dan seolah-olah maruah sudah tercabut daripada dirinya.

Dalam falsafah niaga orang Cina, peniaga tidak boleh mengharapkan keuntungan sebaik sahaja memulakan perniagaannya. Mereka perlu bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan seperti kerugian dan kegagalan pada peringkat awal. Untuk itu, mereka perlu mempunyai modal yang kuat dan sumber kewangan yang dapat digunakan sepanjang tempoh kritikal itu. Keuntungan yang diperoleh sebaik-baiknya tidak dibelanjakan. Jika boleh, jangan diusik. Keuntungan perlu digunakan bagi menambahkan modal pusingan dan membuat pelaburan. Keuntungan yang bakal diperoleh bergantung pada berapa banyak pelaburan yang sudah dilakukan. Jadi, setiap perniagaan perlu dirancang dengan teliti, diurus dengan betul dan diusahakan dengan sepenuh hati.

Setiap peniaga perlu bersikap peramah, tidak kedekut dengan senyuman dan bersedia memberikan layanan serta perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan. Mereka tidak boleh mencampuradukkan masalah peribadi dengan urusan perniagaan. Dalam berniaga, jangan sesekali mencari musuh tetapi carilah seberapa ramai kawan dan kenalan. Semua ini harus terbit daripada hati nurani hasil kesungguhan dan minat yang tinggi dalam perniagaan. Usah berpura-pura dan berlakon. Sikap yang dibuat-buat akan disedari oleh pelanggan dan mereka yang datang berurusan. Pelanggan tidak suka kepada peniaga yang sombong, bongkak dan angkuh.

Peniaga tidak seharusnya berlagak pandai tetapi perlu sentiasa menawarkan khidmatnya kepada pelanggan pada bila-bila masa sahaja. Setiap pelanggan mahu dilayan seperti raja. Jadi, tiada ruginya jika peniaga bersikap merendah diri dan berbudi bahasa.

Bagi mereka yang mahu menjadi peniaga ataupun usahawan yang berjaya, segala sifat negatif itu perlu dibuang dan digantikan dengan sikap positif. Peniaga perlu ingat mereka bukan sahaja menjual barang dan khidmat tetapi imej diri. Imej peniaga yang baik adalah mampu memenuhi segala per-mintaan dan harapan pelanggannya. Mereka juga perlu memastikan setiap barang dan perkhidmatan dapat dihantar ataupun disiapkan tepat pada masanya. Pelanggan akan lebih yakin pada peniaga. Secara psikologinya, ia akan mendatangkan kepercayaan orang ramai supaya berurusan dengannya. Proses ini perlu berkekalan dan berlanjutan. Sikap lewa dan buat kerja separuh jalan tidak seharusnya wujud dalam sebarang bentuk amalan perniagaan. Sama ada perniagaan itu milik keluarga ataupun tidak, ia perlu dilaksanakan seolah-olah ia adalah titik peluh kita sendiri.

Mereka yang menceburi bidang perniagaan dianggap sebagai wira kerana berani mengambil risiko dan tidak takut berdepan dengan kegagalan ataupun kerugian. Bagi orang Cina, tanpa rugi tidak mungkin akan datang untung dan seterusnya kejayaan dalam apa sahaja lapangan yang diusahakan. Orang Cina jarang memandang rendah kepada mereka yang gagal dalam perniagaan. Ia dianggap sebagai langkah awal bagi menuju kejayaan. Orang Cina memandang tinggi kepada mereka yang mahu berusaha di mana galakkan dan peluang akan diberikan kepada sesiapa yang hendak melibatkan diri dalam perniagaan.

Justeru, orang Cina tidak mudah putus asa apabila gagal kali pertama dan buat ke sekian kalinya. Ini kerana, matlamat utama mereka menceburi perniagaan adalah hendak membina asas kewangan yang lebih kukuh dan selamat bagi jaminan kehidupan keluarga pada masa hadapan. Mereka tidak mengharapkan keuntungan besar dalam sekelip mata. Bagi mereka, cukuplah jika untung sedikit tetapi biar berterusan sampai bila-bila. Yang penting adalah perniagaan itu dapat memberikan punca pendapatan bagi menampung segala perbelanjaan keluarga. Sebahagian daripada keuntungan itu perlu disimpan bagi mengembangkan perniagaan dan menghadapi sebarang kemungkinan di luar jangka. Sebahagian lagi digunakan sebagai modal pusingan. Jika keuntungan digunakan bagi menampung perbelanjaan harian yang bersifat peribadi, ia akan mengundang kesulitan kepada peniaga. Bagi mengelakkan perkara ini berlaku, peniaga tidak boleh bersikap boros dan melakukan pembaziran dengan membeli perabot mahal, perhiasan mewah dan berbelanja dengan sewenang-wenangnya menurut nafsu.

Peniaga baru perlu secara sederhana. Jangan suka menunjuk-nunjuk kerana ia adalah sikap yang tidak memberikan keuntungan. Tidak ada gunanya mempunyai premis perniagaan yang cantik, kereta mewah dan berpakaian seperti tokoh korporat besar jika perniagaan lingkup separuh jalan. Semua itu boleh datang dengan sendiri apabila perniagaan mulai stabil dan mendatangkan pulangan untung yang lumayan. Amalan dan pemikiran sebegini perlu ditanam dengan kejap dalam mentaliti semua peniaga. Peniaga mungkin sedar berkenaan perkara ini. Cuma yang menjadi masalah, tidak ramai yang berupaya mempraktikkan dan menjelmakannya dalam kehidupan mereka seharian.

Persaingan yang sihat menguntungkan semua pihak. Manakala persaingan yang tidak adil tidak akan membawa apa-apa keuntungan kepada mana-mana pihak. Jika ada pihak yang mendapat keuntungan sekalipun, ia hanya bersifat sementara dan tidak akan dapat bertahan. Bahkan akan menjadi faktor yang mempercepatkan kejatuhan dan kehancuran dalam bidang perniagaan. Bagi menggelakkan terjadinya persaingan yang tidak sihat, orang Cina tidak digalakkan melibatkan diri dalam bidang perniagaan ataupun menjual barangan yang sama. Skop perniagaan mungkin sama tetapi pendekatan yang digunakan dan produk yang dijual adalah berbeza.



sumber:nur-huda83

Baca Selanjutnya......

Tuesday, June 8, 2010

Gio - Getar Hati (Ost Lagenda Budak Setan)

foto Gio - Getar Hati (Ost Lagenda Budak Setan)

Ost Lagenda Budak Setan

Gio - Getar Hati (Download Mp3 & Lirik Lagu)

Lirik Lagu - Gio - Getar Hati (Ost Lagenda Budak Setan)

Saat pertama aku mengenal dirimu
Berdetar jiwa ragaku kau mempersoraku
Tanpamu aku lemah
Kau berikan kucahaya
Terangi gelap hidupku
Kululuh Padamu

Dengar Hatiku
Kan ku Bisikan Cintaku (Cintaku)
Lihat Jiwaku
Kan Kau Dapatkan Setia....ku
Ingat Diriku Kau Kan Rasakan Rinduku
Untuk Dirimu KanKu Berikan Hidupku..wooo

Download Mp3 Lagu - Gio - Getar Hati (Ost Lagenda Budak Setan) <<-- Download Via 4Shared


Video Klip - Gio - Getar Hati (Ost Lagenda Budak Setan)


Baca Selanjutnya......

Monday, June 7, 2010

Gio - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)

foto Gio - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)

Ost Lagenda Budak Setan

Gio - Bila Cinta (Download Mp3 & Lirik Lagu)

Lirik Lagu - Gio - Bila Cinta

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan


Download Mp3 Lagu - Gio - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan) (Male Version) <<-- Download Via 4Shared


***Kalau nak download female version yang dinyanyikan oleh Filianti Vlee, SILA KLIK SINI

Video Klip - Gio - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)



Baca Selanjutnya......

Friday, June 4, 2010

Filianti Vlee - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)

foto Filianti Vlee - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)

Ost Lagenda Budak Setan

Filianti Vlee - Bila Cinta (Download Mp3 & Lirik Lagu)

Lirik Lagu - Filianti Vlee - Bila Cinta

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan


Video Klip - Filianti Vlee - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan)



Download Mp3 Lagu - Filianti Vlee - Bila Cinta (Ost Lagenda Budak Setan) <<-- Download Via 4Shared


*** Kalau nak download lagu yang Versi Lelaki yang dinyanyikan oleh Gio, SILA KLIK SINI


Baca Selanjutnya......

Thursday, June 3, 2010

Shahir - Kebahagiaan Dalam Perpisahan (Download Mp3 & Lirik Lagu)

foto Shahir - Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Shahir - Kebahagiaan Dalam Perpisahan (Download Mp3 & Lirik Lagu)

Lirik Lagu - Shahir AF8 - Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerana lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar disinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Tiap titis airmata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam tapi hanya berdiam
Kerana cuba menafi realiti

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar disinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Kebahagiaan.. dalam perpisahan..

DOWNLOAD MP3 LAGU - SHAHIR - KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN <<-- Download Mp3 via 4shared

Baca Selanjutnya......

Saturday, May 22, 2010

Undangan Perkahwinan Fadhilah & Fajridil Adha


Dengan memohon keredhaan Allah S.W.T dan rasa penuh kesyukuran kami menjemput dan mempersilakan Tuan/Puan/Encik/Cik

-------------------
Suami/Isteri/Sekeluarga ke Majlis Walimatul Urus

FADHILAH BINTI MOHD JAINAL
&
FAJRIDIL ADHA BIN HAJI ASRAL

Tarikh : Hari Sabtu, 29 MEI 2010
Bersamaan 15 JAMADIL AKHIR 1431 Hijrah

Di kediaman kami yang beralamat :
Kampung Parit Kassan,
Batu 18 1/2 Air Hitam,
86100 Batu Pahat,
Johor.

Semoga dengan kehadiran serta iringan doa restu hadirin akan menyerikan dan memeriahkan lagi majlis serta diberkati Allah S.W.T





Datang, jangan tak datang ya!!




Baca Selanjutnya......

Tuesday, May 11, 2010

Gambar Perut Wanita Seakan-Akan Penis Lelaki

foto nama artis mp3 judul lagu

wah, dahsyat minah ni..

perut boleh dikecilkan sehingga nampak seakan-akan "senjata" lelaki. :)

Baca Selanjutnya......

Saturday, May 8, 2010

Nasihat Dari Syeikh Abdul Qadir al-Jailani

Syekh Abdul Qadir Jailani berkata

Jika kita ingin berguru kepada seseorang untuk sampai kepada Allah, hendaklah terlebih dahulu kita berwudhuk dengan sempurna. Sambil berwuduk itu tetapkanlah ingatan kita kepada Allah, jangan mengingat yang lain.

Dan mata hendaklah tertuju ke tempat wudhuk saja, dan janganlah sampai memandang yang lain. Setelah itu laksanakanlah shalat. Kita buka pintu shalat dengan wudhuk, kemudian kita buka pula pintu istana Allah dengan shalat. Apabila shalat telah selesai kita kerjakan, maka tanyakanlah kepada Allah melalui bisikan hati.

  • Siapakah yg patut kita contoh sebagai pembimbing atau guru kita?
  • Siapakah yang benar-benar dapat menyampaikan ajaran Allah kepada kita?
  • Siapakah orang yang menjadi pilihanNya?
  • Siapakah khalifahNya?
  • Siapakah waliNya ?


Insya Allah, Allah Yang Maha Pemurah, kelak akan menjawab pertanyaan kita itu dengan meniupkan ilham ke dalam hati kita. Dia akan memberikan petunjuk ke dalam diri kita yang disebut Sirr. Allah akan memberikan kita tanda-tanda atau isyarat yang jelas. Hati kita yang selama ini gelap gulita akan terbuka oleh cahaya hidayahNya. Kemudian cahaya itu akan menuntun kita ke jalan yang benar.

Ingatlah, siapa yang berusaha dengan sungguh-senguh mencariNya pasti akan menemuiNya

Firman Allah:
" Dan orang-orang yang bermujahadah (dalam perjalanan) menuju kami, kelak kami akan menunjukkan kepada mereka jalan agar sampai kepada kami "
(QS Al Ankabut 29:69)

Baca Selanjutnya......

Jin, Di Alam Ghaib Atau Di Alam Nyata?

Tuan Guru Prof.Dr. Hj Jahid Hj Sidek An-Naqsyabandi Al-Khalidi
menyatakan bahawa salah satu anggapan salah masyarakat kita
berhubung dengan jin dan syaitan ini ialah anggapan bahawa jin
dan syaitan itu berada di satu alam ghaib.

Sebenarnya jin itu berada di alam nyata iaitu di atas muka bumi
ini di mana kita tinggal dan hidup ini.Oleh sebab jin atau syaitan
ini dijadikan dari api maka tubuh atau jasadnya serupa angin.
Bagaimana kita tidak boleh melihat angin maka begitulah kita
tidak boleh melihat jin atau syaitan.

Menurut sebuah Hadis Rasulullah S.A.W menyebutkan ,
"Allah jadikan jin dalam tiga jenis atau rupa seperti anak Adam,
seperti binatang dan seperti angin di ruang udara luas”.

Bagaimana angin boleh masuk meresap ke dalam tubuh manusia
menerusi rongga tubuh badan seperti mulut,hidung,liang-liang
kecil di kulit ( liang roma), maka begitulah jin dan syaitan boleh
masuk ke dalam tubuh manusia.


TIDAK TERLIHAT BUKAN BERERTI TIDAK ADA

Berapa banyak hal yang tidak dapat kita lihat tetapi benda itu
ada. Arus letrik misalnya.Bukti keujudan dan pengaruhnya
yang nampak dalam mentol.Udara yang kita hirup tidak juga
dapat dilihat tetapi kita dapat merasakannya ; begitu juga
dengan roh.

DALIL ADANYA JIN

Tidak terlihat bukan tidak ada contoh arus letrik
- pengaruhnya mentol menyala / udara - rasa

Jadinya dari api tetapi sekarang bukan lagi api seperti kita dari
tanah, bukan lagi tanah.Dibaling dengan tanah pun sakit juga.
Boleh diseksa dengan tanah.

Manusia tidak boleh melihat jin dalam kewujudannya yang
asli, kerana Allah s.w.t. telah memperkenankan permohonan
Jaan (ketika mula diciptakan) agar ia dapat melihat tetapi ia
sendiri tidak
dapat dilihat. (JIN pula tidak boleh melihat malaikat kerana
malaikat diciptakan dari cahaya di mana lebih hebat dari JIN).

Firman Allah (bermaksud): “Sesungguhnya dia dan pengikut-
pengikutnya melihat kamu dari semua tempat yang kamu
tidak boleh melihat mereka.” - (Surah Al-A’raaf: 27).

Maka barang siapa yang mendakwa dia telah melihat jin/
Syaitan (dalam keadaan rupa sebenar) maka dia telah
berdusta, kecuali dia memang seorang nabi. Sebab bagi para
nabi melihat jin adalah suatu mukjizat

SYAITAN SAMPAI IKUT ALIRAN DARAH

Nabi s.a.w bersabda :
“ Sesungguhnya syaitan mengalir pada peredaran darah
manusia “ hr Bukhari dan Muslim

Dalam riwayat lain disebutkan :
“ Sesungguhnya syaitan mencapai ( masuk kepada ) anak
Adam sampai ke darah ‘ hr Bukahari dan Muslim

JENIS SYAITAN

Firman Allah :
“ dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap nabi itu musuh,
iaitu syaitan-syaitan dari jenis manusia dan ( dari jenis ) jin “
Surah Al-An’am 112

AKIDAH JIN

Jin, sama seperti manusia dalam masalah ini. Ada yang Muslim,
Nasrani , Yahudi , Kristian , Syiah dan sebagainya. Bahkan di
kalangan jin Muslim, sebagai mana manusia Muslim , ada yang
menganut aliran Qadariah, Ahlul Sunnah, ahli bidaah, ada yang
taat, ada yang bermaksiat, ada yang berdosa dan sebagainya

JENIS JIN

Mereka ada beberapa jenis. Jenis tulin berupa angin; tidak
makan, tidak minum,tidak mati dan tidak beranak.
- Luqatul Mirjan

Di antara mereka ada beberapa jenis yang makan , minum ,
mati dan menikah.

MERTABAT JIN

Syeikh Abu Bakar Al-Jaza’iri berkata : Sesungguhnya jin
termasuk yang solleh di antara mereka lebih rendah dari
manusia, kerana Allah telah menetapkan kemuliaan manusia
di dalam firmanNya :
“ Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak keturunan
Adam dan telah Kami angkut mereka di daratan dan di lautan,
Kami beri mereka rezeki dari yang baik-baik dan Kami
lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna
atas kebanyakan makhluk yang telah Kami ciptakan “
Surah Al-Isra’ 70

MENGENAL UNSUR PENYAKIT ATAU GANGGUAN

a. Saka ( genetic )
b. Silat
c. Sihir
d. Singgah ( macam hysteria )
e. Bomoh / urut
f. Menuntut / khurafat

Firman Allah :
“ Dan ingatlah kamu pada hari ( masa mana ) Allah
menghimpunkan mereka semua lalu Allah berfirman, Hai
Golongan Jin ! Sesungguhnya kamu telah menyesatkan ramai
manusia.Lalu berkatalah penolong- penolong jin itu yang
terdiri dari kalangan manusia ( pawang,dukun,bomoh ) :
Ya Tuhan kami, sesungguhnya sebahagian daripada kami
telah mendapatkan kesenangan dari sebahagian yang lain,
dalam keadaan ini ajal kami yang Engkau tentukan telah
sampai ( tanpa dapat bertaubat ).

Allah berfirman :Nerakalah tempat tinggal kamu semua,
sedangkan kamu akan kekal di dalamnya, kecuali apa yang
dikehendaki Allah, sesungguhnya Tuhan kamu amat
Bijaksana lagi Mengetahui “.
Surah al-An’am :128

MINTA TOLONG DARI JIN

Meminta perlindungan kepada jin adalah syirik, dan Allah
telah mengantikannya dengan yang lebih baik daripada itu.
- Riwayat Ibnu Hatim dari Ikrimah

TEMPAT TUMPUAN JIN

Ibnu Abbas berkata : Syaitan bertenggek di hati anak Adam ,
jika ( anak Adam ) lupa dan lalai maka dia membisikkan
( sesuatu ) dan jika ( anak Adam ) mengingati Allah maka dia
pergi.

Di sini jelas bahawa syaitan dapat masuk ke dalam jasad
manusia dan memilih hati sebagai tempatnya kerana hati
merupakan komander. Jika syaitan telah menguasai hati
maka seluruh jasad akan tunduk kepadanya.

Nabi s.a.w bersabda :

“ Ketahuilah bahawa di dalam jasad ada gumpalan, bila
gumpalan itu baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila
rosak maka rosaklah seluruh jasad, ketahuilah ia itu adalah
hati “ hr Bukhari / Muslim

JIN MENYAKITI

Syeikh Abu Bakar Al-Jaza’iri berkata : Sesungguhnya gangguan
jin kepada manusia merupakan sesuatu yang terjadi dan tidak
dinafikan, kerana terbukti dengan dalil pendengaran dan
peristiwa nyata.Akalpun tidak memustahilkannya bahkan
membolehkan dan mengakuinya.

Jin berkemampuan untuk berubah bentuk dengan cepat atau
fizikal mereka yang halus sehingga tidak dapat kita rasakan.

Sebabnya : Mereka disakiti / mengalih tempat mereka / atau
mungkin semata-mata kezaliman mereka menyakiti manusia
tanpa sebab sepertimana terjadi sesama manusia.


PENDINDING

Ada hati yang dikelilingi pagar iman dan benteng ketakwaan
serta dijaga oleh zikrullah sehingga syaitan tidak dapat masuk
ke dalamnya kecuali dengan cara mencuri-curi saat kelalaian
dan jika masuk maka zikrullah pun segera mengusirnya keluar
benteng secara terhina.

KAEDAH RAWATAN - PUKUL DADA

Dari Uthman bin Abil Ash r.a ia berkata : “ Wahai Rasulullah,
aku mengalami gangguan sesuatu dalam solatku sehingga aku
tidak tahu solat apa yang aku kerjakan “

Nabi s.a.w bersabda “ Itu adalah syaitan , kemarilah “
Kemudian aku mendekati kepadanya dan duduk di atas
kedua kakiku.Kemudian Nabi s.a.w memukul dadaku
dengan tangannya dan meludah dimulutku seraya
bersabda : Keluarlah musuh Allah “.
Nabi s.a.w melakukan hal tersebut 3 kali.

KEKUATAN PUKULAN

Dari Mathar bin Abdur Rahman Al A’anaq telah menceritakan
kepadanya Ummu Abban dari bapanya bahawa abangnya
Az-Zari’ pergi menemui Rasulullah S.A.W dengan membawa
anaknya / anak saudara perempuannya yang sedang gila.
Abangku berkata : “ Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku
membawa anakku / anak perempuanku yang sedang gila,
aku bawa dia kepada mu agar engkau mendoakannya kepada
Allah “. Nabi s.a.w bersabda “ Bawalah dia ke mari ‘.

Kemudian aku pergi mengambilnya lalu aku lepaskan ikatan
dan aku tanggalkan pakaian musafir dan aku gantikan dengan
dua pakaian yang baik dan aku pimpin tangannya ke hadapan
Rasulullah.

Lalu Baginda bersabda
“ Dekatkanlah kepadaku dan hadapkan punggungnya
kepadaku “. Ia ( abangku ) berkata, kemudian Nabi S.A.W
mengambil simpul-simpul kainnya dari atas dan bawahnya lalu
memukul punggung hingga aku lihat putih kedua ketiaknya
( ya’ni mengangkat tinggi ) seraya berkata “ Keluarlah musuh
Allah, keluarlah musuh Allah ” - Majma’uz Zawa’id

Tuan Guru Prof. Dr. Hj Jahid , seorang Syeikh dan juga
Pengamal Rawatan Islam yakin terhadap kebenaran pandangan
dua orang ulama’ Mesir iaitu Syeikh Mohd Abduh dan muridnya
Syeikh Sayyid al-Reda bahawa jin yang begitu dikenal dalam
Islam yang hidup dan bertubuh halus itu adalah kuman dan
virus seperti yang dikenali dalam perubatan Barat.

Syeikh Sayyid al-Reda menyebutkan pandangannya mengenai
jin dalam kitab tafsirnya,Al-Manar yang bermaksud,
“ Dan Ahli Ilmu Kalam ( Tauhid ) berkata, sesungguhnya jin
itu adalah ( kejadian Allah ) yang bertubuh halus dan hidup
yang tidak boleh dilihat.

Sesungguhnya telah pun kita katakan berkali-kali dalam Kitab
Tafsir al-Manar bahawa boleh disebutkan ( kejadian Allah )
yang hidup,bertubuh halus yang dapat dipastikan dan dikenal
di zaman ini menerusi mikroskop sebagai virus itu adalah
sebenarnya sejenis jin.Dan telah diketahui secara pasti ianya
adalah merupakan punca bagi kebanyakan penyakit “.
( Rujuk halaman 585, al-Tafsir wa al-Mufassirun )



credit : acitbudi-tujohbintang

Baca Selanjutnya......

Sunday, May 2, 2010

Kereta Lumba Rempuh Penonton

foto Kereta Lumba Rempuh Penonton

ramai penonton bertempiaran lari menyelamatkan diri apabila sebuah kereta lumba terbabas dan terbang ke udara. kemalangan dramatik tersebut berlaku di Brisbane, Australia.

mini cooper nombor 8 yang dipandu oleh pelumba bernama Kain Magrow, 22, sedang dipandu dengan kelajuan ratusan kilometer per jam tersebut tiba-tiba terbabas dan keluar dari lapangan perlumbaan.

mini cooper yang terbabas tersebut terbang berpusing-pusing kearah sekumpulan penonton yang sedang menyaksikan perlumbaan tersebut.

yang ajaibnya, hanya dua orang yang cedera. mereka berusia 59 dan 60 tahun. kedua-duanya hanya mengalami cedera ringan di kepala.

jika melihat kepada gambar kemalangan tersebut, pasti ianya akan meragut banyak nyawa.

ada yang mengatakan, penonton yang bernasib baik tersebut adalah berkat tuah nombor 8 yang dipandu pemandu tersebut.

ini kerana ramai penonton yang terjatuh saat kereta tersebut merempuh mereka. bahkan pemandu kereta lumba yang hancur tersebut juga tidak mengalami sebarang kecederaan. memang betul-betul bernasib baik. -fadhilahmj.blogspot.com-

foto Kereta Lumba Langgar Penonton


foto Kereta Lumba Rempuh Penonton


foto Kereta Lumba Rempuh Penonton


foto Kereta Lumba Rempuh Penonton


foto Kereta Lumba Rempuh Penonton




Baca Selanjutnya......

Monday, April 26, 2010

Artis Seksi Tak Pakai Bra / Coli

Wah, ini lah dia Artis Seksi Terkenal / Terpopular yang keluar ke tempat awam tanpa bercoli.

Saksikan foto / gambar Artis Seksi Tak Pakai Bra / Coli dibawah :

1) Britney Spears

foto Britney Spears


2) Lily Allen
foto Lily Allen


3) Cristina Ricci
foto Cristina Ricci


4) Liz Hurley
foto Liz Hurley


5) Jennifer Aniston
foto Jennifer Aniston


6) Pamela Anderson
foto Pamela Anderson


7) Sarah Jessica Parker
foto Sarah Jessica Parker


8) Vanessa from The Saturdays
foto Vanessa from The Saturdays


9) Victoria Beckham
foto Victoria Beckham


10) Anna Lynne McCord
foto Anna Lynne McCord


11) Kirsty Gallacher
foto Kirsty Gallacher


12) Naomi Campbell
foto Naomi Campbell


13) Kate Beckinsale
foto Kate Beckinsale


14) Amelle Berrabah
foto Amelle Berrabah


15) Peaches Geldof
foto Peaches Geldof




Baca Selanjutnya......

Friday, April 23, 2010

Keperluan Haji Dan Umrah

foto Keperluan Haji Dan Umrah - Asral Enterprise
Barang-barang Haji, Barang-barang Umrah, Barangan Keperluan Haji Dan Umrah, Kelengkapan Haji Dan Umrah boleh didapatkan DISINI

Kepada sesiapa yang ingin mengerjakan fardu haji dan umrah tetapi masih belum mempunyai kelengkapan dan keperluan haji dan umrah. Bolehlah dapatkannya di ASRAL ENTERPRISE

Antara senarai kelengkapan / keperluan / peralatan haji dan umrah yang boleh didapai di ASRAL ENTERPRISE adalah seperti berikut :

- Kain Ihram
- Tali Pinggang Haji
- Telekung
- Baju Ihram
- Jubah
- Sarung Lengan
- Sarung Kaki
- Label Beg
- Label Telekung
- Tudung Labuh
- Sejadah Beg
- Kain Batik
- Kain Pelekat
- Kopiah
- Songkok
- T-shirt Berzip
- Singlet Berzip
- Uncang Batu
- Uncang Kasut
- Buku Panduan Haji Dan Umrah
- Alat Pengira Zikir
- Tasbih
- Dan Lain-Lain Lagi

Jadi, jangan tunggu-tunggu lagi.. Segeralah dapatkan Keperluan Haji dan Umrah anda dan berbelanjalah dengan senang hati dan hati yang riang..

Hubungi Kami:

ASRAL ENTERPRISE
L3-K7 KOMPLEKS PUSAT BANDAR,
81700 PASIR GUDANG,
JOHOR.

+6016 7638210 - Mohd Feriasta Bin Hj Asral
+6012 7184201 - Hajjah Yetty
+6017 7131215 - Haji Asral
+6012 7241824 - Fajridil Adha Bin Hj Asral

Layari ASRAL ENTERPRISE untuk keterangan lebih lanjut..

Baca Selanjutnya......

Thursday, April 22, 2010

Amalan Harian

Amalan Harian

1.Bismillah hirohmanirohim1000<2500>
2.Alfatihah100 x
3.Selawat ke Atas Nabi40 <>
4.Istighfar (Astaghfirullah ha innAllah ha ghafurrurrahim)40 <>
5.Tasbih (SubhanAllah, walhamdulillah, wallaila ha illAllah Wallhakbar)40 <>
6.Lakhaula wala khuwata illa billa hilaliyilazim100 x
7.Laqad ja akum……sampai .,..azim (dalam Surah at-Taubah)40 <>
8.Waman yat taqilla……..sampai …qadra.(dalam Surah an-Nisa’ ayat 2-3)40 <>

Solat

1.Solat Hajat2 <>
2.Dhuha2 <>
3.Rawatib12 rakaat
3Tahajjud2 <>
4Tasbih4 rakaat (2 salam)
5Witir1 < 3 rakaat


Amalan Solat Tahajjud

SATU cara paling berkesan untuk berhubung dengan Allah s.w.t ialah dengan bangun mengerjakan ibadat, khususnya sembahyang Tahajud atau sembahyang di tengah malam. Allah mahu menguji sejauh mana taatnya seseorang makhluk yang mengaku bertuhankan Allah. Dengan kata lain, amalan bangun bertahajud adalah perbuatan amat berat untuk dikerjakan.

Namun, pada kesukaran inilah tersembunyi suatu rahsia Allah yang hanya sedikit sekali diketahui hamba-Nya. Sekalipun sembahyang Tahajud sekadar sunat, tetapi kelebihannya amat besar di sisi Allah dan tinggi nilainya. Firman Allah s.w.t bermaksud:“Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’ (Surah Al-Israk: Ayat 79) Ayat ini menjelaskan kepada kita betapa pentingnya sembahyang Tahajud. Ia peluang keemasan yang ditawarkan Allah kepada manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya. Sesungguhnya segala kesusahan dan kepayahan itu hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, namun bagi mereka yang biasa, ia menjadi suatu kenikmatan pula.

Bagi yang dapat menghayatinya, mereka akan berasa satu kerugian besar jika meninggalkan sembahyang Tahajud. Di waktu inilah – iaitu sepertiga malam, pintu langit akan terbuka luas untuk menerima taubat hamba Allah dan Malaikat akan membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti mahu membakar tubuh manusia di akhirat nanti. Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis Riwayat: Abu Daud)Sesungguhnya untuk mendapat kasih sayang daripada Allah bukan sesuatu yang mudah. Allah mengasihi orang yang beriman dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan yang dilarang.Sembahyang Tahajud satu suruhan Allah dan oleh itu Allah menyayangi mereka yang mengerjakan sembahyang ini.Bagi manusia yang benar-benar yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan untuk bangun melakukan Tahajud di tengah malam.

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat.


Kurniaan di dunia ialah

a. Jauh daripada segala penyakit

b. Lahir kesan takwa pada wajahnya

c. Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia

d. Percakapannya mengandungi hikmat

e. Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

Sementara empat perkara di akhirat ialah:

a. Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri

b. Dipermudahkan hisab

c. Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat

d. Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.
p/s : Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Baca Selanjutnya......